Etusivu Uutiset Tuoreimmat Pro Senior kummit saavat työstään hyvän mielen
Pro Senior kummit saavat työstään hyvän mielen PDF Tulosta

Henri Kirkanen ja Joel Hallikainen palkitsivat kukkasin ja kunniakirjoin Ulla Brandtin (vas) ja Ritva Rekolan vuoden 2012 kummeina

RAISIO. Vanhainkodeissa ja tehostetun palveluasumisen yksiköissä on Suomessa noin 45 000 asiakasta. Asiakkaiden keski-ikä on 83 vuotta. Naisia vanhainkotien ja tehostetun palveluasumisen asiakkaista on yli 72 prosenttia. Henkilökunnan resurssit ovat rajalliset ja on monia vanhuksia, joita sukulaiset käyvät katsomassa hyvin harvoin. Raisiolainen Pro Senior Kummit Ry on ihmisarvoisen vanhuuden ja paremman vanhusten kohtelun puolesta vetoava yhdistys.

Yhdistys kerää vapaaehtoisia henkilöitä, jotka ovat halukkaita läsnäolollaan jakamaan aikaansa vanhusten kanssa aivan arkisissa tilanteissa kuuntelemalla, käymällä, ulkoilemalla, keskustelu-seurana ja pienten palvelusten suorittajina

Ajatus Pro Senior kummeista syntyi kun toimittaja Henri Kirkanen teki radiojuttua Joel Hallikaisesta. Kumpaakin harmitti niin paljon vanhusten huono tilanne, että kaksikko päätti tehdä asialle jotain. Niin syntyi voittoa tavoittelematon kansanjärjestö. Toiminta aloitettiin loppuvuonna 2008 Martinsalissa järjestetyn konsertin yhteydessä.

Tänä vuonna Kirkanen ja Hallikainen palkitsivat kaksi pyyteetöntä kummia, Ulla Brandtin ja Ritva Rekolan näiden vapaaehtoistyötä. Orkideat ja kunniakirjat luovutettiin lounaan ja kahvin kera ravintola Martinhovissa viime viikolla. Aiemmin on kummeja palkittu kerran, silloin kunnianosoituksen sai Irma Vilja.

–Meitä odottavat aina samat ihmiset, mikä on tärkeää molemmin puolin, sanoo Ulla Brandt. Brandt ja Ritva Rekola ovat ulkoiluttajakummeja. He ovat vieneet vuosien ajan Kerttulan dementiaosaston vanhuksia ulos raikkaaseen ilmaan ulkoilemaan. Huonolla ilmalla jutellaan aulassa. Tärkeintä on seurana oleminen.

–Osaston vanhukset nauttivat vanhoista asioista puhumisesta, kun ne ovat paremmin mielessä, Brandt sanoo.

Joka kerta kun tiistaina teemme lähtöä ulkoilun jälkeen, vanhukset kiittävät ja halaavat ihan itkien. Siinä on palkintoa kylliksi, kertovat Brandt ja Rekola.

–Minulle viikko alkaa tiistaiaamusta, kun menen Kerttulaan, sanoo Rekola.

Rekola kertoo tavanneensa niin positiivisen elämänasenteen omaavia yksinäisiä vanhuksia, että on siitä oppinut itsekin oikeaa asennetta vanhenemiseen.

–Pikkuasioista ei juuri tule valitettua, sanoo Rekola.

Henri Kirkasen mukaan vanhustenhuollon ongelma on se, että henkilökuntaa ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi.

–Näin hiljattain ohjelman, jossa kerrottiin että eräässä hoivakodissa tehtiin yön aikana 130 hälytystä, joista piti selvitä kahdella hoitajalla. Toinen surullinen asia on se, että on sellaisia vanhuksia, joiden luona ei käy kukaan vieras vuosiin, sanoo Kirkanen.

Joel Hallikainen arvostaa vanhusten parissa työskentelevää henkilökuntaa.

–Henkilökunta on sitoutunutta ja tekee hyvää työtä. Kyse on vain siitä, että he eivät vain ehdi tehdä resursseillaan enempää. Suomessa vanhainkotien henkilökunnan kädet ja suut ovat lisäksi pitkälti sidottuja näistä ongelmista. Me kummit puolestamme voimme pitää ääntä, Hallikainen sanoo.

Hallikainen ja Kirkanen toivovat, että toimintaan saataisiin lisää väkeä. Vanhusasia koskettaa meistä jokaista.

Pro Senior Kummien toimintaan voi tutustua tarkemmin www.proseniorkummit.fi verkkosivustolla.


Kaupunkiuutiset 26.4.2012 / Kai Saarto

 

 

Kyselyt

Pro Senior Kummit toiminta on minusta
 

Käyttäjiä sivustolla

Sivustolla on 14 vierasta 

Kummisetämme: